Η Ινδονησία κατηγορεί την Αυστραλία για εκφοβισμό

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, απέρριψε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς της Ινδονησίας περί εκφοβισμού της χώρας, καθώς η διπλωματική ρήξη βαθαίνει και οι ανησυχίες εντείνονται εν όψει των προγραμματισμένων εκτελέσεων δύο Αυστραλών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις στη Τζακάρτα για αναβολή της εκτέλεσης των δύο Αυστραλών, του Μιουράν Σουκουμαράν, 33 ετών και του Άντριου Τσαν 31 ετών.

Η Τζακάρτα άσκησε την Τετάρτη έντονη κριτική στην κυβέρνηση Άμποτ λέγοντας ότι απηύθυνε τις εκκλήσεις για επιείκεια, ενώ παράλληλα "υπενθύμιζε" τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Αυστραλία μετά τις τεράστιες καταστροφές που είχαν προκληθεί στην Ινδονησία το 2004 εξαιτίας τσουνάμι. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας, Αρμανάθα Ναζίρ, προειδοποίησε ότι «οι απειλές δεν αποτελούν μέρος της διπλωματικής γλώσσας και κανείς δεν ανταποκρίνεται καλά σε αυτές».

Ο Άμποτ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί την πλευρά του, διευκρίνισε ότι ο ίδιος αναφερόταν στην «προφανή δύναμη της σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

«Προσπάθησα να επισημάνω το βάθος της φιλίας μεταξύ Αυστραλίας και Ινδονησίας και το γεγονός ότι η Αυστραλία ήταν εκεί όταν η Ινδονησία αντιμετώπιζε δυσκολίες», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Άμποτ.

Ερωτηθείς εάν τα προηγούμενα σχόλιά του αποτελούσαν κάποιο είδος απειλής, ο ίδιος δήλωσε ότι αποτελούσαν υπενθύμιση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.