Παραμένει το χάσμα μεταξύ λευκών και Αβοριγίνων

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι θα πάει και φέτος να περάσει μια βδομάδα με τους Αβορίγινες της Βόρεια Αυστραλίας, παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για το γεγονός ότι και η κυβέρνησή του απέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα που χωρίζει τους ιθαγενείς της χώρας από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σχολιάζοντας τη νέα έκθεση της Εθνικής Επιτροπής, που ασχολείται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους Αβορίγινες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι, παρά τις πρωτοβουλίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τα χρήματα που διατέθηκαν για την υλοποίηση διάφορων προβλημάτων, οι προσπάθειες της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής η πρόοδος που έχει σημειωθεί για την γεφύρωση του χάσματος είναι περιορισμένη και θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Η παιδεία και η υγεία είναι δύο από τους τομείς όπου πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές προσπάθειες για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας του διαβήτη, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική μιας και η ασθένεια αυτή συνεχίζει να προκαλεί μια σειρά από προβλήματα και πολλούς θανάτους μεταξύ των ιθαγενών.

Στον τομέα της παιδείας, αν και έχει υπάρξει σχετική πρόοδος, υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, ιδιαίτερα στα δημοτικά σχολεία, όπου πολλά παιδιά δεν ξέρουν ακόμα να γράψουν και να διαβάσουν.