Ελεύθερη η Γαλλίδα που απήχθη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Μια Γαλλίδα, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, που είχε απαχθεί την Δευτέρα στο Μπανγκουί της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από τους πολιτοφύλακες αντιμπαλακά, αφέθηκε σήμερα ελεύθερη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

“Η συμπατριώτισσά μας Κλοντιά Πριέ, που απήχθη στις αρχές της εβδομάδας, επιτέλους απελευθερώθηκε", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Ο Φαμπιούς μίλησε τηλεφωνικά με την γυναίκα και διαβεβαίωσε ότι "είναι καλά" στην υγεία της.

Μαζί με την Πριέ αφέθηκε ελεύθερος και ένας Κεντροαφρικανός συνεργάτης της.

"Ευχαριστώ την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, τις θρησκευτικές αρχές και κυρίως τον αρχιεπίσκοπο του Μπανγκουί που βοήθησε ενεργά για την απελευθέρωσή της", συνέχισε ο Φαμπιούς χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η 67χρονη Κλοντιά Πριέ και ο συνεργάτης της απήχθησαν τη Δευτέρα από άνδρες της πολιτοφυλακής των αντιμπαλακά. Την επόμενη ημέρα απήχθη και μια εργαζόμενη στον ΟΗΕ, αλλά αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Οι αντιμπαλακά είναι μια πολιτοφυλακή που αποτελείται κατά κύριο λόγο από χριστιανούς, οι οποίοι συσπειρώθηκαν για να αγωνιστούν εναντίον των μουσουλμάνων ανταρτών Σελεκά. Οι τελευταίοι κατέλαβαν την εξουσία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Μάρτιο του 2013 αλλά εκδιώχθηκαν τον Ιανουάριο του 2014.

Οι απαγωγείς της Γαλλίδας διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του ηγέτη τους, Ροντρίγκ Γκαϊμπονά, του αποκαλούμενου "στρατηγού Ανζιλό", ο οποίος κατηγορείται για τη διάπραξη σφαγών σε βάρος μουσουλμάνων στη Μπανγκί.

Η Κλοντιά Πριέ έφτασε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στις 6 Ιανουαρίου για μια αποστολή 15 ημερών για λογαριασμό της Καθολικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης CODIS που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ασθενείς.