Συνεχίζει να “καθαρίζει” τον κρατικό μηχανισμό ο Ερντογάν

Την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από στελέχη που είναι (ή θεωρούνται) φίλα προσκείμενα στο Φετουλάχ Γκιουλέν, συνεχίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι τουρκικές αρχές, υπό την εντολή αυτού.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέα εκκαθάριση της ηγεσίας της αστυνομίας.

Το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε και απάλλαξε τέσσερις πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν που κατηγορούνταν για διαφθορά. Έτσι μπήκε ένα τέλος, χωρίς συνέπειες, στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι Τούρκοι βουλευτές επικύρωσαν, όπως αναμενόταν, την απόφαση ερευνητικής επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου για τη μη διαβίβαση του φακέλου που περιλαμβάνει τις κατηγορίες για διαφθορά κατά των τεσσάρων πρώην μελών της κυβέρνησης Ερντογάν στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον μοναδικό θεσμό της τουρκικής δικαιοσύνης που θα είχε την αρμοδιότητα να τους δικάσει.

Οι Τούρκοι βουλευτές απάλλαξαν συγκεκριμένα τον Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, πρώην υπουργό Οικονομίας, τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.

Η μόνο έκπληξη στη διαδικασία προήλθε από ένα τμήμα των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο, που ψήφισαν υπέρ της δικαστικής δίωξης των συναδέλφων τους.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση προς τους συναδέλφους τους του κυβερνώντος κόμματος να μην "θάψουν την υπόθεση" του σκανδάλου διαφθοράς.

"Θέλω το κοινοβούλιο να εκπληρώσει με ακεραιότητα το χρέος του. Εάν το πράξει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το κύρος της Τουρκίας θα ενισχυθεί σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η ψηφοφορία αποτελεί "επιλογή ανάμεσα στην κλοπή και το δίκαιο".

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί αντιμετώπιζαν κατηγορίες ότι έλαβαν μίζες από τον ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να διευκολύνουν παράνομη διακίνηση χρυσού με το Ιράν, κατά παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο 2013 και άγγιξε το σύνολο της κυβέρνησης , συμεπριλαμβναομένου και του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε τότε "συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του" από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και οργάνωσε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ στις τάξεις της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και άλλων κρατικών θεσμών.

Πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η τουρκική δικαιοσύνη είχε φροντίσει να βάλει στο αρχείο όλες τις έρευνες για διαφθορά κατά μελών της κυβέρνησης Ερντογάν.