Οργή στο Ισραήλ κατά Ερντογάν: “Είναι αντισημίτης νταής”!

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατήγγειλε σήμερα τις “επαίσχυντες δηλώσεις” του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε την συμμετοχή του στην ιστορική πορεία την Κυριακή στο Παρίσι.

“Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτές τις επαίσχυντες δηλώσεις, καθώς ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δε μπορεί να έχει μία επιτυχημένη έκβαση εκτός και αν οδηγείται από ένα ξεκάθαρο ηθικό φρόνημα”, επεσήμανε ο Νετανιάχου ενώπιον ηγετικών στελεχών του μεγαλύτερου φιλοϊσραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, του AIPAC (Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων), που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Ισραήλ.

Ακόμα πιο έντονη ήταν όμως η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, που αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας “αντισημίτη νταή” σε μια σύνοδο πρεσβευτών, ενώ επέκρινε με οξύτατο τρόπο την Ευρώπη, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι “δειλή” διότι δεν τον αντιμετωπίζει άμεσα.

“Η πολιτισμένη, πολιτικώς ορθή σιωπή της Ευρώπης έναντι ενός αντισημίτη νταή όπως ο Ερντογάν και η συμμορία του μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1930”, δήλωσε ο Λίμπερμαν, αναφερόμενος στους διωγμούς των Εβραίων στη Ναζιστική Γερμανία. “Πρέπει να πούμε την αλήθεια, να μιλήσουμε απλά, να τη βάλουμε στο τραπέζι”, είπε.

Ο Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς συμμετείχαν, μαζί με 50 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στην πορεία που οργανώθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις που διέπραξαν την περασμένη εβδομάδα ισλαμιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, αστυνομικοί και 4 Εβραίοι, πελάτες σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμπάς, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δυσκολεύτηκε να κατανοήσει πώς ο Νετανιάχου “τόλμησε” να λάβει μέρος στην πορεία.

“Πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε αυτό το πρόσωπο που διαπράττει τρομοκρατικές ενέργειες σφαγιάζοντας 2.500 ανθρώπους στη Γάζα;”, προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.