Περιορίζεται η χρήση μοσχευμάτων από θανατοποινίτες

Περιορισμό της χρήσης μοσχευμάτων από εκτελεσθέντες κρατούμενους των φυλακών εντός της προσεχούς διετίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κίνας. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του τομέα της υγείας, οι αρχές προωθούν ένα πρόγραμμα δωρεάς οργάνων με σκοπό σταδιακά να διακοπεί αυτή η αμφιλεγόμενη πρακτική.

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα χρειάζονται μοσχεύματα κάθε χρόνο, αλλά μόλις οι 10.000 καταφέρνουν να βρουν και να υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Πολλά από αυτά τα μοσχεύματα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελούνται.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση στο Πεκίνο ότι αφαιρεί όργανα από τα πτώματα των θανατοποινιτών οι οποίοι εκτελούνται --κάτι το οποίο η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα απέδωσε πάνω από 1.200 εθελοντικές δωρεές οργάνων από τον Μάρτιο του 2010, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο τον υφυπουργό Υγείας, Χουάνγκ Τζιεφού.

Το 2007, η Κίνα είχε απαγορεύσει τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζωντανούς δότες πλην συζύγων, συγγενών εξ αίματος ή/και υιοθετημένων μελών οικογένειας. Η έλλειψη μοσχευμάτων δημιούργησε το υπόβαθρο για την έξαρση του λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στη χώρα.

Το 2009, η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των μοσχευμάτων στην Κίνα προέρχονταν από κρατούμενους που θανατώθηκαν.

Ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών αποτελεί κρατικό μυστικό στην Κίνα, πάντως η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στη χώρα αυτή εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου μαζί.