Έμπολα: Επιζήσαντες θα μοιράζονται την εμπειρία μέσω κινητού

Επιζήσαντες του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία θα μοιραστούν την εμπειρία τους μέσω μίας εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο που θα διατίθεται από αύριο Δευτέρα, στο πλαίσιο εκστρατείας υπό την αιγίδα της UNICEF με στόχο την ενημέρωση αλλά και την αποφυγή στιγματισμού των ασθενών.

Η επιδημία του Έμπολα--η χειρότερη μέχρι σήμερα--έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.900 ανθρώπους με τουλάχιστον 20.000 κρούσματα να έχουν καταγραφεί κυρίως στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Παρότι πολλοί είναι εκείνοι που επέζησαν από τον ιό, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απόρριψη και τον στιγματισμό από την κοινωνία ενώ ο Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης και της άρνησης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και με άλλους οργανισμούς υγείας.

Η εκστρατεία με τίτλο #ISurvivedEbola (ΕπέζησαΑπόΤονΕμπολα) χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του Πολ Άλεν, του Αμερικανού φιλάνθρωπου και συνιδρυτή της Μάικροσοφτ, που έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της νόσου. Η UNICEF (Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) συνεργάζεται στην εκστρατεία.

Στους επιζήσαντες στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία θα δοθούν smartphones για να καταγράψουν τις ιστορίες τους και να ανταλλάξουν συμβουλές αντιμετώπισης της κατάστασης μέσω μίας εφαρμογής που θα διατίθεται για το κοινό, αναφέρουν οι χρηματοδότες της πρωτοβουλίας σε ανακοίνωσή τους.

"Ενώ η θεραπεία των ασθενών με Έμπολα είναι υψίστης σημασίας, ο καλύτερος τρόπος εξάλειψης της επιδημίας στη Δυτική Αφρική είναι να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και να προληφθούν νέα κρούσματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραφαέλ Όμπρεγκον της UNICEF.

Μεταξύ εκείνων που συμφώνησαν να συμμετάσχουν είναι η Καμάρα "Φάντα" Φανταουλέν στη Γουινέα, η οποία έχασε έξι μέλη της οικογένειάς της από Έμπολα και η 23χρονη Ντεκοντέ Ντέιβις στη Λιβερία, η οποία έχασε τον αρραβωνιαστικό της.