Το Ισλαμαμπάντ αποφυλακίζει εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης

Την ερχόμενη εβδομάδα, με απόφαση των αρχών του Πακιστάν θα αποφυλακιστεί ο ηγέτης μιας από τις πλέον βίαιες ισλαμιστικές οργανώσεις του Πακιστάν.

Η απόφαση έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά τη σφαγή 134 μαθητών από τους Ταλιμπάν σε μια πρωτοφανή επίθεση βίας.

Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ έχει δεσμευτεί επίσημα μετά το μακελειό στο σχολείο να εξαλείψει τον εξτρεμισμό χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων με τις οποίες κατηγορείτο για καιρό πως συνεργαζόταν εν κρυπτώ.

Ο Μάλικ Ίσακ είναι ο αρχηγός της Λασκάρ-ι-Ζάνγκβι (LeJ), μιας ένοπλης οργάνωσης που έχει κηρυχθεί εκτός νόμου και πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές φονικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, δύο εκ των οποίων εναντίον της μειονότητας των σιιτών, που είχε στοιχίσει την ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους το 2013.

Αν και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί την LeJ μια «παγκόσμια τρομοκρατική» οργάνωση με προπύργιό της την επαρχία Παντζάμπ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο Μάλικ Ίσακ αναμένεται να αποφυλακιστεί την Πέμπτη, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Τη Δευτέρα μία τριμελής επιτροπή δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λαχώρης, πρωτεύουσας της Παντζάμπ, απήλλαξαν τον κατηγορούμενο από της κατηγορίες της υποκίνησης βίας και μίσους για τις οποίες κρατούνταν, ανακοίνωσε ένας δικαστικός αξιωματούχος.

Αν και οι αρχές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Σαρίφ, εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαλείψουν την οργάνωση Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), που τους έχει κηρύξει τον πόλεμο, κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό και τις βιαιοπραγίες στην χώρα καθώς δεν αναλαμβάνουν δράση εναντίον άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της LeJ, λόγω πελατειακών σχέσεων ή στρατηγικών υπολογισμών. Ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις, κατά το σκεπτικό ενός μέρους του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, υπηρετούν τα συμφέροντα του Πακιστάν, κυρίως στο Κασμίρ ή στο Αφγανιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι απελευθερώνει και τον "εγκέφαλο" των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βομβάη, που είχαν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.