Αντίποινα του πακιστανικού στρατού για το μακελειό στην Πεσάβαρ

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι σκότωσε 59 φερόμενους ως ισλαμιστές μαχητές σε συγκρούσεις στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 32 σε μια ενέδρα που είχε στήσει στην απομακρυσμένη κοιλάδα Τιράχ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη σφαγή 141 ανθρώπων -131 μαθητών, εννέα δασκάλων και ενός στρατιωτικού- σε σχολείο στην Πεσάβαρ.

Η κοιλάδα Τιράχ αποτελεί τμήμα μιας από τις κυριότερες οδούς του λαθρεμπορίου όπλων και της κίνησης μαχητών ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν.

Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν ανακοίνωσαν αργά χθες ότι σκότωσαν 17 μαχητές σε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή Χάιμπερ και 10 σε μάχες στο έδαφος.

Ο πακιστανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον μαχητών του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν στην Χάιμπερ όπως και στο Βόρειο Ουαζιριστάν, επίσης στα σύνορα με το Αφγανιστάν, εδώ και μήνες. Οι επιθέσεις του όμως αναμένεται ότι θα κλιμακωθούν μετά την επίθεση στο σχολείο, η οποία είναι η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της χώρας.

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν, που συνδέονται με τους αφγανούς Ταλιμπάν αλλά οι οργανώσεις τους είναι ξεχωριστές, ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό στο σχολείο και χαρακτήρισαν την ενέργεια αυτή αντίποινα για τις επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων. Κατηγόρησαν το στρατό ότι δολοφονεί αμάχους στις απομακρυσμένες περιοχές όπου δρα - στις οποίες απαγορεύεται να πάνε δημοσιογράφοι.

Οι πακιστανοί ισλαμιστές, πολλοί από τους οποίους εδρεύουν ή κρύβονται στις ημιαυτόνομες περιοχές των συνόρων, όπου ο έλεγχος του κεντρικού κράτους είναι εξασθενημένος, δέχονται και εκεί επιθέσεις, ιδίως από τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ.