Στην Τουρκία για “καλόπιασμα” λόγω των Σύρων προσφύγων η Κομισιόν

Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 8-9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, για να «ενισχύσει» τους «στρατηγικής σημασίας», όπως τους χαρακτήρισε, δεσμούς με την Άγκυρα, η οποία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005. 

Την Μογκερίνι θα συνοδεύουν ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και υπεύθυνος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιοχάνες Χαν και ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης.  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η κοινή επίσκεψη στις αρχές της θητείας της νέας Κομισιόν καταδεικνύει τη σημασία που έχει η Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως βασικός εταίρος και γείτονας λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική της θέση.

Είναι επίσης, κατά την Επιτροπή, μια σαφής ένδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητας της Κομισιόν για ενίσχυση του συνολικού φάσματος των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής σημασίας των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ΕΕ είναι ακόμη αποφασισμένη να αυξήσει τη βοήθεια για τη στήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα σε ανθρωπιστικό επίπεδο και ιδίως με τους πρόσφυγες, καταλήγει η Επιτροπή.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν προβλέπεται να επισπευσθούν- ξεκίνησαν το 2005 και έχουν αποδειχθεί οι πιο αργές που έχουν γίνει ποτέ εξαιτίας των επιφυλάξεων που έχουν κάποιες χώρες μέλη, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Γερμανία.

«Είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και να διατηρήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε καλό δρόμο», διαβεβαίωσε ο Γιοχάνες Χαν. «Παρόλα αυτά είναι απαραίτητες περισσότερες μεταρρυθμίσεις, για να γίνουν χρειάζεται να έχουμε μια πιο στενή και βαθιά σχέση με την Τουρκία», πρόσθεσε ο ίδιος.