Προορισμός η πρωτεύουσα για τους Κονγκολέζους αντάρτες

"Το ταξίδι για την απελευθέρωση του Κονγκό τώρα αρχίζει. Θα κινηθούμε προς το Μπουκάβου και μετά στην Κινσάσα. Είστε έτοιμοι να έρθετε μαζί;" φώναξε προς περίπου 1.000 υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε στάδιο στη Γκόμα ο εκπρόσωπος του κινήματος των ανταρτών της Μ23 του Κονγκό.

Οι αντάρτες έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους την ανατολική πόλη Γκόμα. Όπως ανακοίνωσαν σκοπεύουν να "απελευθερώσουν" φτάνοντας μέχρι την πρωτεύουσα Κινσάσα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι ζητούσαν συνομιλίες με τον πρόεδρο του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπίλα, σε σχέση με την ειρηνευτική συμφωνία με την οποία τερματίστηκε η προηγούμενη εξέγερση το 2009, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε.

Την ίδια ώρα στην Καμπάλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας Σαμ Κουτέσα ανακοίνωνε ότι οι πρόεδροι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζοζέφ Καμπίλα και της Ρουάντας Πολ Καγκάμε είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, αργά χθες βράδυ.

"Οι πρόεδροι Καμπίλα και Καγκάμε είχαν δίωρες συνομιλίες χθες βράδυ", ανακοίνωσε ο υπουργός.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ η πρωτεύουσα Γκόμα του Βόρειου Κίβου, στα σύνορα με τη Ρουάντα, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των κονγκολέζων ανταρτών του Μ23. Η Κινσάσα και ο ΟΗΕ κατηγορούν το Κιγκάλι ότι υποστηρίζει το Μ23. Απόψε ο πρόεδρος Μουσεβένι θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ρουάντας και του Κονγκό πριν από μια νέα τριμελή συνάντηση.

Η ροή των πληροφοριών, ωστόσο, γίνεται με το σταγονόμετρο και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το μέτωπο των μαχών. Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι δεκάδες οπλισμένοι μαχητές της οργάνωσης μπήκαν στη Γκόμα χωρίς να συναντούν αντίσταση, υπό το βλέμμα των παριστάμενων κυανόκρανων του ΟΗΕ κι ενώ μικρές ομάδες κατοίκων τους χαιρετούσαν. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης Γκόμα, που σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ξεπερνούν τους 700.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στον καταυλισμό προσφύγων Κανγιαρουτσίνγια, 10 χλμ. από την πόλη, είχαν ήδη την Κυριακή φθάσει 60.000 άνθρωποι μέσα σε μερικές ώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τους ηγέτες της εξέγερσης στη χώρα. Ο ΟΗΕ διατηρεί δύναμη 22.000 ανδρών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που είναι γνωστή υπό το ακρωνύμιο Monusco.