ΗΠΑ: Βομβαρδίζει και το Ιράν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους

"Το Ιράν δεν ενεπλάκη ποτέ σε αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων του Daech στο Ιράκ. Οποιαδήποτε συνεργασία με την Αμερική σε τέτοια πλήγματα αποκλείεται από το Ιράν", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος. Και εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών από ιρανικά F-4 Phantom κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δίνουν στη δημοσιότητα άλλες πληροφορίες. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία ότι το Ιράν πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές με αεροσκάφη F-4 Phantom τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι αυτές δεν έγιναν σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δηλώσεις του Τζον Κίρμπι ακολούθησαν τη μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera εικόνων με αεροπλάνα που μοιάζουν με τα F-4, που χρησιμοποιεί η ιρανική αεροπορία. Τα αεροσκάφη αυτά πραγματοποιούσαν επιδρομές κατά στόχων στην ιρακινή επαρχία Ντιγιάλα, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Οπως επισημαίνει του Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως συζητήσει τους τρόπους αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο περιθώριο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ουάσινγκτον φροντίζει να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι δύο χώρες δεν έχουν στρατιωτική συνεργασία.