“Ένας στους τρεις Ρώσους είναι αλκοολικός”

Εθισμένος στο αλκοόλ είναι ένας στους τρεις Ρώσους πολίτες σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής των κρατικών εργαστηρίων τοξικολογίας Γιεβγκένι Μπρούνε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ιζβέστια" αναφέρει ότι "ο αλκοολισμός αφορά το 30% του ρωσικού πληθυσμού" και ότι ένας στους 10 πολίτες στη Ρωσία έχει κάποια "ψυχολογική διαταραχή που συνδέεται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών”.

Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν επαληθεύεται από τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν ότι μόνον 2,7 εκατομμύρια πολίτες είναι αλκοολικοί στη Ρωσία, που έχει συνολικό πληθυσμό 143,1 εκατομμύρια.
  
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος εδρεύει την Γενεύη έχει καταγράψει ότι στη Ρωσία ο κάθε κάτοικος καταναλώνει 15,7 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ η οποία είχε δημοσιοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2011, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πεθαίνει ένας στους πέντε κατοίκους της Ρωσικής ομοσπονδίας. Στην Γαλλία η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους 20.
  
Ο Μπρούνε αναφέρει επίσης ότι λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία έχει πλέον υποχωρήσει μόλις στα σχεδόν 63 έτη.