G20: Μέτρα για +2% στο ΑΕΠ του πλανήτη, κλίμα, Ουκρανία στην ατζέντα

Τα μέτρα που θα φέρουν ανάπτυξη 2% στην παγκόσμια οικονομία (στόχος υψηλότερος των μέχρι σήμερα προσδοκιών και εκτιμήσεων για την επόμενη πενταετία) συμφώνησαν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) κατά τη σύνοδο που διεξάγεται στο Μπρισμπέιν.

Στην ατζέντα των συνομιλιών των 20 είχε... λίγο από όλα. Το πόσα θα εφαρμοστούν από αυτά, αν κρίνουμε από προηγούμενες αντίστοιχες συνόδους, είναι αμφίβολο βέβαια.

Για την ώρα πάντως, οι φερέλπιδες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, και περιλαμβάνουν κυρίως επενδύσεις σε υποδομές, "θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασία".

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.

Οι ηγέτες των G20 μίλησαν και για το κλίμα, όπως συνήθως σε αυτές τις συνόδους. Συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Ακόμη, η Ιαπωνία δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει ποσό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Πούτιν: Λάθος η οικονομική απομόνωση της ανατολικής Ουκρανίας

Βαριά σκιά πάνω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναχώρησε προτού καλά καλά τελειώσει η σύνοδος αφού η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη κυρίως λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και την έντονη κριτική που ασκήθηκε στη Μόσχα για τις ενέργειές της.

Το προεδρικό Ιλιούσιν απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπρισμπέιν όπως ήταν προγραμματισμένο, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, σύμφωνα με το βίντεο που έδωσαν οι οργανωτές της.

Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει "σοβαρό λάθος" εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών, αυτονομιστών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα.

Οι ΗΠΑ η Ιαπωνία και η Αυστραλία κατηγόρησαν τη Μόσχα για "αποσταθεροποιητικές ενέργειες" στην Ουκρανία. Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση του με το Ρώσο πρόεδρο εξέφρασε την επιθυμία για αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας και Δύσης.