G20: Ο Γιούνκερ ο Δράκουλας και το σχέδιο για παγκόσμια ανάπτυξη 2%

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά την "αυλαία" της συνόδου των 20 ισχυρότερων κρατών (G20) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται "στο καρφί" μετά τις αποκαλύψεις για τις συμφωνίες της χώρας του με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Ο Τιμ Κοστέλο, ο επικεφαλής της Civil Society 20, μιας "πλατφόρμας διαλόγου" μεταξύ των ηγετών των χωρών της G20 και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, χαρακτηρίζει το Γιούνκερ "δράκουλα" λέγοντας πως η δέσμευση Γιούνκερ για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, είναι "σαν να έχεις βάλει τον κόμη Δράκουλα φύλακα σε μια τράπεζα αίματος". "Ο κόσμος ρωτάει πώς μπορεί ο αρχιτέκτονας του LuxLeaks να αναλαμβάνει να το ξεκαθαρίσει. Για πολλούς αυτό μοιάζει σαν να έχεις βάλει τον Δράκουλα να φυλάει μια τράπεζα αίματος" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαψεύσει αυτές τις φωνές και να αποκαταστήσει το έλλειμμα εμπιστοσύνης αντιμετωπίζοντας τη φοροαποφυγή. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους απλούς πολίτες να αναλάβουν από κοινού δράση οι ηγέτες της G20 εδώ στο Μπρισμπέιν".

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνίες με περίπου 340 πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν την καταβολή υψηλών φόρων.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι "δεν είναι ο αρχιτέκτονας" αυτού του "προβλήματος" και ότι τίποτα στο παρελθόν του δεν υποδηλώνει ότι φιλοδοξία του ήταν "να οργανώσει τη φοροδιαφυγή στην Ευρώπη". Μολονότι έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφου εάν θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Σχέδιο των υπουργών Οικονομικών των 20 για παγκόσμια ανάπτυξη

Οι προσπάθειες που θα καταβάλουν οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη κατά 2,1% τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις για τις μικρότερες χώρες, υποστηρίζει η εφημερίδα The Australian επικαλούμενη το προσχέδιο του "Σχεδίου Δράσης" της συνόδου της G20.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κείμενο αυτό αναφέρει ότι οι χώρες εκτός της G20 μπορεί να δουν τις οικονομίες τους να αυξάνονται κατά άλλο ένα 0,5% μέχρι το 2018, ως αποτέλεσμα των "θετικών επιπτώσεων" από τη συμφωνία του Μπρισμπέιν.

Στο οκτασέλιδο προσχέδιο σημειώνεται επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα ελέγχουν την τήρηση των δεσμεύσεων από την G20 και θα καθιστούν υπόλογες τις χώρες εάν δεν τις εφαρμόσουν.

Το τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Κυριακή, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G20.