Κολομβία: Μονομερή δίμηνη εκεχειρία κήρυξε το FARC

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός για δύο μήνες κήρυξε από την πλευρά της η οργάνωση  Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), με αφορμή τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν με την κυβέρνηση, σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στην Αβάνα.

Η εκτελεστική γραμματεία των FARC “διέταξε τον τερματισμό των επιθετικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά των δυνάμεων της τάξης”, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Ιβάν Μάρκες (το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Λουσιάνο Μαρίν), επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης.
   
“Η εκεχειρία αυτή θα αρχίσει να τηρείται από τις 20 Νοεμβρίου στις 07:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 20 Ιανουαρίου την ίδια ώρα”, δήλωσε ο  επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της FARC, Ιβάν Μάρκες, φτάνοντας στο Συνεδριακό Μέγαρο της κουβανικής πρωτεύουσας, λίγα λεπτά μετά την άφιξη της αποστολής της κολομβιανής κυβέρνησης.
   
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών εγκαινιάσθηκαν επισήμως στις 18 Οκτωβρίου στη Νορβηγία -εγγυήτρια χώρα μαζί με την Κούβα- και θα έχουν κατά την παρούσα φάση στην ημερήσια διάταξή τους πέντε κεφάλαια: Την αγροτική ανάπτυξη, τη συμμετοχή των FARC στην πολιτική ζωή, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κοκαΐνης και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Η σύγκρουση της οργάνωσης με την κολομβιανή κυβέρνηση έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 600.000 ανθρώπους τα τελευταία 50 χρόνια.