Στο ΣΑ του ΟΗΕ ο Αμπάς για τα επεισόδια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Την έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πρόσφατες ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ισραηλινή "επιθετικότητα" στην Πλατεία των Τεμενών, ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του κράτους τους, από το καλοκαίρι επικρατεί ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, που έχει εξελιχθεί σε σχεδόν καθημερινές αντιπαραθέσεις και εκφράζονται φόβοι για μια γενικότερη κλιμάκωση. Από την περασμένη Τετάρτη, όταν ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του σε μια στάση του τραμ, οι συγκρούσεις εντάθηκαν στην πόλη. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις παλαιστινιακές συνοικίες όπου ξεσπούν σποραδικές ταραχές, μέρα και νύχτα, τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, σημειώνονται επίσης σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων πιστών και Ισραηλινών αστυνομικών.

Διαβάστε ακόμα: Ταραχές και συλλήψεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ 

Στο μεταξύ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανακοίνωσε σήμερα ότι το αίτημα για την ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι έτοιμο, όπως και μία προσφυγή για εγκλήματα πολέμου εναντίον του Ισραήλ.

«Τα βασικότερα εγκλήματα εναντίον των οποίων θα προσφύγουν οι Παλαιστίνιοι είναι ο εποικισμός και η κατοχή, όπως και εγκλήματα πολέμου» δήλωσε ο Αστίγιεχ.  Ο ίδιος ανέφερε επίσης τα εγκλήματα που διέπραξαν, σύμφωνα με εκείνον, οι Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια των 3 επιθέσεων που εξαπέλυσαν στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-2009, το 2012 και το καλοκαίρι του 2014.

«Δεν απομένει παρά ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς να υπογράψει το αίτημα ένταξης» στο ΔΠΔ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αστίγιεχ.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον επέκρινε έντονα την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει 1.000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι "ασύμβατη" με τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

"Εξακολουθούμε να τηρούμε μια απολύτως σαφή θέση: θεωρούμε τις εποικιστικές δραστηριότητες παράνομες και είμαστε αντίθετοι σε κάθε μονομερή απόφαση που διακυβεύει το μέλλον της Ιερουσαλήμ", είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την απόφαση του Ισραήλ. Όπως είπε η εκπρόσωπος, η ισραηλινή ηγεσία έχει τονίσει ότι θα στηρίξει "μια πορεία προς τη λύση των δύο κρατών, όμως αυτού του είδους οι ενέργειες είναι ασύμβατες με τις ειρηνευτικές προσπάθειες".

Η Ψάκι υπογράμμισε πάντως ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες. "Μερικές φορές δεν συμφωνούμε με τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα του εποικισμού. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια ισχυρή και θαυμάσια σχέση, η οποία συνεχίζεται", κατέληξε.