Τρόμος στο κοινοβούλιο του Καναδά

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στο κοινοβούλιο του Καναδά. Η καναδική αστυνομία προχώρησε σε έρευνα προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ο οποίος κατά τις πληροφορίες ονομάζεται Μικέλ Ζέα- Μπιμπού .

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενημερωθεί ότι ο δράστης είναι ένας καναδός πολίτης που έχει ασπαστεί το Ισλάμ. Ο ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους διευκρίνισε ότι ο ύποπτος κατάγεται από την περιοχή του Κεμπέκ.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν τη βοήθεια τους στον Καναδά μετά τις επιθέσεις ενόπλων στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα και στο κτίριο της Βουλής του Καναδά.

Η αστυνομία στην Οτάβα του Καναδά ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ( τοπική ώρα) ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας. Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε μετά από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο κοινοβούλιο όπου σκοτώθηκε ένας ένοπλος όπως επίσης και ένας καναδός στρατιώτης της τιμητικής φρουράς στο Μνημείο των Πεσόντων.

«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτίριο του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο για το κοινό» συμπληρώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Νωρίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά της πόλης και τα σχολεία που βρίσκονται μέσα στην ζώνη αυτή έχουν κλείσει, με τους μαθητές μέσα στα κτίρια. Οι αρχές ζήτησαν από τους περαστικούς να απομακρυνθούν και από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μην πλησιάζουν στα παράθυρα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Στήβεν Χάρπερ, ο Καναδός πρωθυπουργός, είναι ασφαλής και έχει φύγει από το κοινοβούλιο ενώ πολλοί από τους βουλευτές έγραψαν στο Twitter τους ότι είναι καλά αλλά φοβισμένοι και κρύβονται σε ασφαλές μέρος.

Ο ίδιος ο Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. «Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ.