Αλαλούμ με τη συμφωνία Νιγηρίας-Μπόκο Χαράμ για τις μαθήτριες

Έξι μήνες μετά την απαγωγή 200 μαθητριών που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε σε συμφωνία με την εξτρεμιστική οργάνωση Boko Haram, για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των κοριτσιών. 

Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Νιγηρίας, Άλεξ Μπαντέχ και επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας  διέψευσε την ανακοίνωση.

Όταν ρωτήθηκε εάν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Μάικ Ομέρι απάντησε: "Όχι. Αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, όμως πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο".

Πάντως η προεδρία, ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εκεχειρίας με την Μπόκο Χαράμ.Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ισλαμιστικής οργάνωσης είπαν ότι όλοι οι όμηροι που κρατούν, συμπεριλαμβανομένων και των κοριτσιών, είναι ζωντανοί και καλά στην υγεία τους.

Κατά καιρούς, η Νιγηρία ανακοινώνει ότι σκότωσε τον αιμοσταγή αρχηγό της οργάνωσης, άλλα ποτέ η είδηση δεν επιβεβαιώνεται.

Οι μαθήτριες απήχθησαν από τον κοιτώνα του σχολείου τους στην πόλη Τσιμπόκ στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο την 14η Απριλίου. Αμέσως ξεκίνησε διεθνής εκστρατεία με τίτλο «Bring Back Our Girls», με στόχο την επιστροφή τους στις οικογένειές τους. 

Η απαγωγή των κοριτσιών προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, κυρίως όταν ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε να τις παντρέψει δια της βίας με ισλαμιστές μαχητές ή να τις πουλήσει για σκλάβες.

Η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους την τελευταία πενταετία, αφότου ξεκίνησε την εκστρατεία της για την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη βορειοανατολική Νιγηρία. Έχει επίσης εντείνει τις επιθέσεις της στο Καμερούν, όπου τους τελευταίους μήνες απήγαγε 27 ανθρώπους. Όλοι οι όμηροι, μεταξύ των οποίων και 10 Κινέζοι, αφέθηκαν ελεύθεροι το περασμένο Σάββατο.