Τύμπανα πολέμου στο Ισραήλ με επιστράτευση 16.000 εφέδρων

"Επεκτείνουμε την στρατιωτική επιχείρηση" στη Γάζα, δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την επιστράτευση 16.000 εφέδρων στους οποίους επιδίδονται φύλλα πορείας.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ έδωσε χθες την έγκρισή του για την επιστράτευση έως 30.000 εφέδρων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από την εκτόξευση δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.

"Η εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Γκους Νταν και η ακτίνα των πυρών εναντίον του Ισραήλ αποτελούν κλιμάκωση και αυτή η κλιμάκωση θα έχει ένα τίμημα που η άλλη πλευρά πρέπει να πληρώσει", δήλωσε ο Εχούντ Μπαράκ.

Η εκτόξευση ρουκετών κατά του ισραηλινού εδάφους και οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αιγύπτιου πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε με τον βομβαρδισμό του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς για τον νότιο τομέα της Γάζας, ενώ από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές έγινε γνωστό ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο βόρειο τμήμα της ζώνης.

Το Ισραήλ είχε δεχθεί να εφαρμόσει προσωρινή κατάταπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αιγύπτιου πρωθυπουργού, εάν η Χαμάς σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών.

"Η Χαμάς δεν σέβεται την επίσκεψη του αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Γάζα και παραβιάζει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός, την οποία το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης", δήλωσε ο Οφίρ Γκέντελμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με μήνυμά του στο Twitter.

Κατάπαυση του πυρός για την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου

Κατάπαυση του πυρός σημειώθηκε πριν από λίγο στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός έφτασε σε μία προσπάθεια ένδειξης αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς.

Το πρωί της Παρασκευής, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου "συμφώνησε στο αιγυπτιακό αίτημα για να παύσουν όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού".

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Εσάμ Καντίλ αναμένεται να κρατήσει τρεις ώρες και η παύση των επιχειρήσεων, όπως τονίζει το Ισραήλ, θα γίνει "υπό την προϋπόθεση όταν δεν θα υπάρξουν πυρά από τη Γάζα σε αυτό διάστημα".

Αιματοχυσία και βομβαρδισμοί όλη τη νύχτα στη Γάζα

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως πεδία βολής που χρησιμοποιούνται από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταστράφηκαν κατά τις τελευταίες ισραηλινές επιδρομές.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών της Χαμάς, ο Άνταμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλά παιδιά, και 235 τραυματίσθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε σε ερωτήσεις πως "οι επιδρομές συνεχίζονται" εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους, προσθέτοντας ότι από την αρχή της επιχείρησης, το απόγευμα της Τετάρτης με τη δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Άχμαντ Τζααμπάρι, έχει πραγματοποιήσει 466 πλήγματα.

"Έντεκα ρουκέτες εκτοξεύηθηκαν από τη Γάζα από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης και 280 από την αρχή της επιχείρησης, οι 131 από τις οποίες αναχαιτίσθηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.