Πάνω από 60 νεκροί στη Σαναά της Υεμένης από επίθεση αυτοκτονίας

Τοπίο πολέμου θυμίζει το κέντρο της Σαναά, της πρωτεύουσας της Υεμένης, με πτώματα, διαμελισμένα σώματα και λίμνες αίματος, μετά από πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε με παγιδευμένο όχημα στην πλατεία Ταχρίρ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών της Υεμένης Χούτι -που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα- συγκεντρώνονταν στο σημείο αυτό για να διαδηλώσουν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, αλλά ιατρικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς πολλοί τραυματίες που έχουν διακομισθεί σε τέσσερα νοσοκομεία της Σαναά είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο των ανταρτών Αλ-Μασίραχ είχε κάνει λόγο για 32 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι μέτρησε τουλάχιστον 21 πτώματα.

Μία ακόμα επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε την ίδια ημέρα στην ανατολική Υεμένη, όπου η οργάνωση αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) έχει εξαπολύσει κατά τους τελευταίους μήνες επανειλημμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού και της κυβέρνησης. Από την επίθεση τουλάχιστον 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε φυλάκιο του στρατού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και επίθεση με όπλα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA. 

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μόλις λίγες ώρες μετά τη νέα σύγκρουση μεταξύ των Χούτι και του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού λίγο μετά το διορισμό του.