Επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου προετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη του προς τους μαχητές της Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε νέα κλιμάκωση με το Ισραήλ, υπό την απειλή εκτεταμένη σύρραξης.

Ο Χισχάμ Καντίλ πιθανώς να επισκεφτεί τη Γάζα έχοντας συνοδεία Αιγυπτίων αξιωματούχων, δήλωσε κυβερνητική πηγή. Το Ισραήλ υποσχέθηκε ότι η αντιπροσωπεία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Αιγυπτιακή κυβερνητική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα συνοδεύουν τον Καντίλ θα διερευνήσουν τη δυνατότητα διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός.
 
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, που αποκαλείται από τη Χαμάς "προστάτης", αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική πίεση να δράσει δυναμικά. Ήδη οδήγησε την εκστρατεία καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων. 

Το πρωί της Παρασκευής, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου «συμφώνησε στο αιγυπτιακό αίτημα για να παύσουν όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού».

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Εσάμ Καντίλ αναμένεται να κρατήσει τρεις ώρες και η παύση των επιχειρήσεων, όπως τονίζει το Ισραήλ, θα γίνει "υπό την προϋπόθεση όταν δεν θα υπάρξουν πυρά από τη Γάζα σε αυτό διάστημα".

Λίγες ώρες πριν, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Kάμερον, ο οποίος και του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση.

Οι σειρήνες πολέμου ήχησαν προχθές το απόγευμα στο Τελ Αβίβ, όταν μια ρουκέτα προερχόμενη από τη Λωρίδα της Γάζας πέρασε πάνω από τον ουρανό της ισραηλινής πρωτεύουσας.

Όπως ανέφερε το Reuters, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Τζιχάντ, με έδρα τη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Κόλπου 1991, οι πολίτες του Ισραήλ άκουσαν τις σειρήνες του πολέμου να προσφύγουν σε καταφύγιο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η κίνηση του υπουργού άμυνας Εχούντ Μπαράκ να καλέσει 30.000 εφέδρους στα όπλα.