Οράνια: Η μόνη πόλη αποκλειστικά λευκών στη Νότιο Αφρική

Στη μοντέρνα και ελεύθερη από φυλετικές διακρίσεις Νότια Αφρική, το πνεύμα του απαρντχάιντ ζει ακόμα στην αραιοκατοικημένη έρημο Karoo.

Στην καρδιά του Northern Cape υπάρχει μια μικρή πόλη 1000 κατοίκων- όλων και μόνο λευκών. Η Οράνια.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1991 - λίγο πριν την πτώση του απαρτχάιντ από τον Carel Boshoff Snr, έναν Αφρικανό βιομήχανο, διανοούμενο και γαμπρό του αρχιτέκτονα του απαρντχάιντ, Hendrik Verwoerd.

Σκοπός ήταν να προστατευτεί η λευκή κοινότητα των εργαζομένων στην εταιρία του από τους μαύρους της χώρας, οι οποίοι έβλεπαν ότι σύντομα θα κερδίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Η πόλη πέρασε από πατέρα σε γιο και παραμένει αυστηρά μια πόλη λευκών Νοτιοαφρικανών που μιλούν μόνο την εθνική τους γλώσσα, λόγω των φόβων για " αλλοίωση του πολιτισμού" τους. 

Οι κάτοικοι έχουν τα δικά τους χρήματα και τη δική τους σημαία και προσπαθούν να ζουν όσο πιο αυτόνομα μπορούν. Μάλιστα, όλοι είναι ιδιόκτητες της γης τους και ελπίζουν κάποτε να γίνουν αυτόνομη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ΒΒC, η Οράνια έχει αποδειχθεί η λύση για εκείνους τους Αφρικανούς (τους λευκούς) που - μετά το 1994 και την εκλογή του Νέλσον Μαντέλα - αισθάνθηκαν εκτοπισμένοι στη γη που οι πρόγονοί τους κυβέρνησαν για δεκαετίες...