Λατρεύουν το Διάβολο στο βουνό που… τρώει ανθρώπους

Cerro Rico. Μια γη... επαγγελίας. Πλούσια χάριν στα τεράστια κοιτάσματα ασημιού που διαθέτει.

Επαγγελίας, όχι για όλους όμως.

Πριν από 500 χρόνια, το βουνό αυτό που βρίσκεται στο έδαφος της Βολιβίας, τροφοδοτούσε την ισπανική αυτοκρατορία με τεράστιες ποσότητες ασημιού. Σήμερα, τα ορυχεία εξακολουθούν να βγάζουν ασήμι και να παραμένουν εξίσου... θανάσιμα!

Στη διάρκεια της ακμής της ισπανικής αυτοκρατορίας, περίπου 8.000.000 (!) άνθρωποι πέθαναν στα ορυχεία αυτά. Σήμερα δουλεύουν εκεί 15.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον 40 πεθαίνουν κάθε μήνα (σε αυτούς δεν συνυπολογίζονται όσοι πεθαίνουν από ασθένειες σχετικές με την εισπνοή σκόνης). Μάλιστα πολλοί από τους εργαζόμενους είναι παιδιά ηλικίας 8, 9 έως και 15 ετών. Πολλά μάλιστα κάνουν τις μεταμεσονύκτιες βάρδιες για να μπορούν μετά να πάνε απευθείας στο σχολείο. Πολλές οικογένειες ζουν στις εισόδους των τούνελ, δεν έχουν άλλο σπίτι. Φαίνεται πως οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί και πολύ...

Δεν είναι λοιπόν τόσο περίεργο που στο Cerro Rico (σε μετάφραση: το Βουνό που Τρώει Ανθρώπους) οι εργαζόμενοι εκεί λατρεύουν το διάβολο. Σε κάθε σήραγγα σχεδόν υπάρχει ένα κερασφόρο άγαλμα του Σατανά. Οι εργαζόμενοι τον λατρεύουν και του προσφέρουν φύλλα κόκας και άλλες σπονδές που προστατεύει τη ζωή τους και τους δίνει τα πολύτιμα μέταλλα της γης.

Στον έξω κόσμο, οι ίδιοι άνθρωποι δηλώνουν Καθολικοί. Μέσα στις σήραγγες του θανάτου όμως κυβερνά... άλλος θεός!

Με πληροφορίες από BBC