Σεκάου: Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ σε βίντεο λέει “είμαι ζωντανός”

Με ένα βίντεο επανέρχεται ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, για να διαψεύσει τις φήμες που τον ήθελαν να έχει σκοτωθεί σε επιχείρηση του νιγηριανού στρατού.

"Εδώ είμαι, ζωντανός. Δεν θα πεθάνω παρά την ημέρα που ο Αλλάχ θα μου πάρει την πνοή", λέει ο Σεκάου.

Η Μπόκο Χαράμ "διοικεί (...) το ισλαμικό μας χαλιφάτο" και εφαρμόζει σε αυτό τις τιμωρίες που προβλέπει η σαρία, ο ισλαμικός νόμος, υποστήριξε ο ίδιος.

Στο βίντεο παρουσιάζονται σκηνές ιδιαίτερης βίας: ένας αποκεφαλισμός, ένας λιθοβολισμός μέχρι θανάτου, ένας ακρωτηριασμός.

Ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Σεκάου είναι νεκρός και ότι έχει επίσης σκοτωθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία σε μάχες με τον στρατό ο άνδρας που εμφανίζεται στα βίντεο και ισχυρίζεται ότι είναι ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ.

Οι ΗΠΑ, όπως και πολλοί ειδικοί, είχαν αμφισβητήσει τα λεγόμενα του στρατού.

Στο βίντεο αυτό, που διαρκεί 36 λεπτά, εμφανίζεται ο Σεκάου ντυμένος με στρατιωτική φόρμα, όρθιος μπροστά από ένα φορτηγάκι να πυροβολεί στον αέρα με ένα αντιαεροπορικό όπλο. Στη συνέχεια μιλά για 16 λεπτά στα αραβικά και στη γλώσσα χάουσα, την πιο διαδεδομένη στη βόρεια Νιγηρία.

Κανένα στοιχείο από το βίντεο δεν προδίδει το πότε ή το πού γυρίστηκε.

Ο Σεκάου χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του στρατού για τον θάνατό του "προπαγάνδα". "Είμαι ακόμη ζωντανός. Κάποιοι αναρωτιούνται αν ο Σεκάου έχει δύο ζωές. Όχι, δεν έχω παρά μία, στο όνομα του Αλλάχ", λέει.

"Είμαι ο φοιτητής των ισλαμικών σπουδών του οποίου κάψατε τη σχολή", προσθέτει, αναφερόμενος προφανώς στην καταστροφή του τεμένους στο οποίο πήγαιναν πολύ συχνά μέλη της Μπόκο Χαράμ στη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο και ιστορικό προπύργιο της οργάνωσης το 2009.

Εξάλλου ο Σεκάου υπογραμμίζει στο βίντεο αυτό ότι η σαρία θα εφαρμοστεί κατά γράμμα σε όλες τις πόλεις της βορειοανατολικής Νιγηρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Μπόκο Χαράμ.

"Κυβερνάμε το χαλιφάτο μας, το ισλαμικό μας χαλιφάτο (...). Εφαρμόζουμε τις προσταγές του Κορανίου στην γη του Αλλάχ", διαβεβαιώνει. "Κόβουμε τα χέρια των ληστών, σκοτώσαμε όσους διέπραξαν μοιχεία, μαστιγώσαμε τους ψεύτες".

Στο βίντεο παρουσιάζεται ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου ενός άνδρα που κατηγορείται για μοιχεία και στη συνέχεια ο ακρωτηριασμός ενός χεριού ενός άνδρα που κατηγορούνταν για ληστεία, αλλά και η μαστίγωση ενός νεαρού άνδρα και μιας νεαρής γυναίκας που κατηγορούνταν για μοιχεία. Οι σκηνές εκτυλίσσονταν δημόσια υπό τα χειροκροτήματα πολλών χωρικών.

Ο θάνατος του Σεκάου έχει ανακοινωθεί ήδη δύο φορές: το 2009 και το 2013 από τοπικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, όμως ποτέ από τον στρατό της Νιγηρίας. Κάθε φορά η Μπόκο Χαράμ διαψεύδει την είδηση δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο επικεφαλής της.