Με χερσαία επίθεση απειλεί το Ισραήλ

Εύφλεκτο κλίμα τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης με το ενδεχόμενο πολέμου να καραδοκεί, ειδικά μετά την τελευταία ανοιχτή απειλή από την πλευρά του Τελ Αβίβ για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής ο Μαχμούτ Αμπάς ζήτησε να συγκληθεί “μια έκτακτη σύνοδος” του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί “η βίαιη επίθεση»”του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσαν το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena και το παλαιστινιακό Wafa.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι “φαίνεται πως το Ισραήλ προετοιμάζει μια συνολική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αιγυπτιακές προσπάθειες να επανέλθει η ηρεμία”.

Σήμερα το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον στρατιωτικό επικεφαλής της Χαμάς, Άχμεντ αλ Τζααμπάρι, ενώ η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει το πλήγμα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η "εξόντωση" του Τζααμπάρι, συνιστά την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο στρατός δηλώνει έτοιμος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα "εφόσον χρειαστεί". "Όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι. Εάν χρειαστεί, ο στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση", σημειώνεται στο συγκεκριμένο κείμενο.

“Κραυγή αγωνίας” από τον ΟΗΕ

Να αποφύγουν την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας και να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων κάλεσε τις δύο πλευρές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

“Οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων”, δήλωσε ο Νεσίρκι.

Προειδοποίηση από Αίγυπτο

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ ζήτησε “την άμεση κατάπαυση” των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε κλιμάκωσης.

Η Αίγυπτος “καταδικάζει τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας” και ζητεί “τον άμεσο τερματισμό τους”, αναφέρει ο Αμρ σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ κατά “μιας κλιμάκωσης και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεών της στη σταθερότητα της περιοχής”.