Ιστορική συνάντηση Βρετανίας – Ιράν

Μια ιστορική συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Βρετανίας και του προέδρου του Ιράν έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα γραφεία της βρετανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη. 

O Ντέιβιντ Κάμερον είχε μια κατ' ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν το 1979.

Το γραφείο τύπου του Ροχανί έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία όπου ο Ιρανός πρόεδρος απεικονίζεται να χαμογελά ενώ δίνει χειραψία στον Κάμερον. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και ότι είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει μια μακροχρόνια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεδίωξε τη συνάντηση με τον Ροχανί, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ιράν έχει ήδη απορρίψει αμερικανική πρόταση συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και του Ιράν, το οποίο επί μακρόν ήταν απομονωμένο λόγω των εντάσεων που προκαλούσε το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναθερμάνθηκαν σιγά σιγά μετά το κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη έπειτα από την έφοδο διαδηλωτών στην διπλωματική αποστολή το 2011.