Οτσαλάν: Κούρδοι στα όπλα, πολεμήστε τους τζιχαντιστές της Συρίας

Ο ισοβίτης ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλους τους Κούρδους της Μέσης Ανατολής να πάρουν μέρος σε μια «γενικευμένη αντίσταση» εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Καλώ όλο τον κουρδικό λαό να ξεκινήσει μια γενικευμένη αντίσταση σε αυτόν τον ευρείας κλίμακας πόλεμο» δήλωσε ο Οτσαλάν στους δικηγόρους του, που τον επισκέπτονται τακτικά στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat, που θεωρείται προσκείμενο στο κουρδικό κίνημα, ο ιστορικός ηγέτης του PKK κάλεσε επιπλέον τους κουρδικούς πληθυσμούς, να «καθορίσουν την ζωή τους με βάση τον πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στο Κουρδιστάν».

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα τους Κούρδους της Τουρκίας - αλλά και τους πληθυσμούς των Κούρδων που ζουν στις γειτονικές χώρες - να πάρουν τα όπλα και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών.

Ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999 για «τρομοκρατία».Η κυβέρνηση της Τουρκίας διεξάγει από το 2012 διαπραγματεύσεις με το PKK με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης ενός πολέμου που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.