Δημοψήφισμα για… αλλαγή σημαίας στη Νέα Ζηλανδία το 2015

Δημοψήφισμα για το αν θα αλλάξει η εθνική σημαία της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει για το επόμενο έτος ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός της χώρας,Τζον Κι.

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτής της ιδέας, η σημερινή σημαία της χώρας είναι ένα αποικιακό κατάλοιπο και η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να διεκδικήσει μια ανεξάρτητη ταυτότητα. 

"Θα ήθελα να προχωρήσουμε με αυτό, να κάνω το δημοψήφισμα το 2015. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αλλαγής" είπε ο Κι στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Live. "Η σημαία κυριαρχείται ακόμη από το Union Jack, ενώ εμείς δεν κυριαρχούμαστε πλέον από το Ηνωμένο Βασίλειο", πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχετική δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων δεν βλέπουν την ανάγκη να αλλάξουν τη σημαία. Oι οπαδοί του status quo επικαλούνται τις γενιές των Νεοζηλανδών που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών – η σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως εθνικό σύμβολο το 1869 και υιοθετήθηκε επίσημα το 1902.

Η σημερινή σημαία της Νέας Ζηλανδίας απεικονίζει τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου, ενώ στη μία της γωνία απεικονίζει το Union Jack, δηλαδή τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αν και η Νέα Ζηλανδία διοικούνταν αρχικά ως μέρος της Αυστραλιανής αποικίας της Νέας Νότια Ουαλίας, έγινε αποικία από μόνη της το 1841.  

Η Νέα Ζηλανδία έγινε ανεξάρτητη επικράτεια στις 26 Σεπτεμβρίου 1907 με βασιλική αναγγελία. Με το Θέσπισμα του Γουεστμίνστερ το 1931 της παραχωρήθηκε πλήρης ανεξαρτησία από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανεξαρτησία ξεκίνησε με την υιοθεσία του Θεσπίσματος από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας το 1947. Από τότε η Νέα Ζηλανδία είναι μια ανεξάρτητη Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Βρετανικής κοινοπολιτείας ή Κοινοπολιτείας των Εθνών.