Ανοιχτός στη θανατική ποινή δηλώνει ο Ερντογάν

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επαναφορά της θανατικής ποινής. Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής καταδίκης, για εγκλήματα τρομοκρατίας και δολοφονίες και όχι -όπως ξεκαθάρισε- για περιπτώσεις πολιτικών αδικημάτων.

Η θέση του αυτή προκάλεσε την κατακραυγή από πολιτικούς, ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και απλούς πολίτες.

Ο Ερντογάν έσπευσε, πάντως, με τις διευκρινίσεις του να προλάβει όσους τον κατηγορούν ότι η επιστροφή μέτρου θα χρησιμοποιηθεί κατά των Κούρδων του PKK. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Zaman, ο Ερντογάν υποστηρίζει πως αυτός θα είναι ένας τρόπος ώστε να μειωθεί η εγκληματικότητα στην Τουρκία.

Οι πολέμιοι της άποψης κάνουν λόγο για “πισωγύρισμα” της Τουρκίας, σε περίπτωση που περάσει τέτοιος νόμος. Μάλιστα, αναφέρουν πως αν η θανατική ποινή ισχύσει και πάλι, τότε η πορεία της χώρας προς την ΕΕ οπωσδήποτε θα ανακοπεί.

Ανεπίσημα, η θανατική ποινή στην Τουρκία έπαψε να ισχύει το 1984, κάτι το οποίο επικυρώθηκε το 2002, ως κομμάτι του τότε μεταρρυθμιστικού πακέτου, που στόχο είχε την προετοιμασία της χώρας για την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ. Αντικαταστάθηκε από την ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.