Έμπολα και στο Κονγκό, παρά το ότι δεν βρίσκεται στη Δυτική Αφρική

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του Έμπολα στην Αφρική καθώς ο ιός εμφανίστηκε και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , αν και η χώρα δεν συνορεύει με τις χώρες υψηλού κινδύνου στη δυτική Αφρική, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.427 άνθρωποι.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλει προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρικό προσωπικό στη χώρα, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη δύο κρουσμάτων.

Στην περιοχή έχουν επίσης εντοπιστεί κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, ελονοσίας και βακτηριακής δυσεντερίας, σύμφωνα με τον Γιαζάρεβιτς. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο βόρειο τμήμα της ΛΔ Κονγκό από το ξέσπασμα μιας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, όπως είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Πέμπτη ο ΠΟΥ, απορρίπτοντας τις πληροφορίες ότι επρόκειτο για αιμορραγικό πυρετό που οφειλόταν στον ιό Έμπολα.

Ο ιός Έμπολα, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη ΛΔ Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) το 1976, είναι ενδημικός στην περιοχή. Αυτό είναι το έβδομο γνωστό ξέσπασμα της ασθένειας στη χώρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.