Συρία: Συνεργασία ακόμα και με τις ΗΠΑ, κατά των τζιχαντιστών

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας, δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, όμως πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν σε αυτή τη συμμαχία μπορούν να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι καλοδεχούμενες».

Ο Μουάλεμ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ρόλο στον συντονισμό τυχόν αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Ο σύρος υπουργός προειδοποίησε όμως ότι μόνο οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του ΙΚ, ενώ υπογράμμισε ότι οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές με τη Συρία.

Σε μία επιπλέον κίνηση υποστήριξης του Σύρου προέδρου, η παραδοσιακή σύμμαχος Ρωσία κάλεσε και αυτή τη Δύση και τις αραβικές χώρες να αλλάξουν στάση απέναντι στον Άσαντ και να συνεργαστούν μαζί του, για την αντιμετώπιση του ΙΚ .

«Αρχικά οι Αμερικανοί και κάποιοι Ευρωπαίοι μάλλον χαιρέτισαν (το ΙΚ) καθώς πολεμούσε εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το υποδέχθηκαν όπως είχαν υποδεχθεί τους μουτζαχεντίν οι οποίοι στη συνέχεια σχημάτισαν την αλ Κάιντα και μετά η αλ Κάιντα σαν μπούμερανγκ επιτέθηκε την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το ίδιο συμβαίνει τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών μόνο όταν αυτοί ξεκίνησαν την προέλασή τους στο Ιράκ και πλησίασαν στη Βαγδάτη.

Πάντως, η Γερμανία πρώτη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και δεν σκοπεύει να τις ανανεώσει εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

«Το καθεστώς του προέδρου Άσαντ έχει διαπράξει μια απίστευτη αδικία με κάθε μορφή στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται επί τριάμισι χρόνια. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.