Αναγνώρισαν την αντιπολίτευση ως νόμιμο εκπρόσωπο των Σύρων

Ως νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού αναγνωρίζει τη συριακή αντιπολίτευση το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συνήλθαν την Κυριακή το βράδυ στη Ντόχα με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου με στόχο την ανατροπή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του αδελφού συριακού λαού”, αναφέρει ο Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του GCC, σε ανακοίνωσή του.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ομάν, που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, είναι οι πρώτες χώρες που αναγνωρίζουν τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό.

Το GCC ελπίζει ότι με τη σειρά τους «οι αραβικές χώρες και η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσουν τον συνασπισμό», υπογράμμισε ο Ζαγιάνι.

“Οι χώρες του Συμβουλίου θα προσφέρουν υποστήριξη στο νέο αυτό όργανο ώστε να εκπληρώσει τις προσδοκίες του συριακού λαού, με την ελπίδα ότι ο συνασπισμός αυτός θα αποτελέσει ένα βήμα προς την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του GCC επεσήμανε επίσης ότι ελπίζει πως το όργανο αυτό της αντιπολίτευσης θα επιτρέψει “να τερματιστεί η αιματοχυσία, να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να δημιουργηθεί ένα Γενικό Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα προετοιμάσει τον δρόμο προς ένα κράτος που θα διέπεται από τον νόμο και θα είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες χωρίς εξαίρεση ή διακρίσεις”.

Τη σύσταση του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού έχουν χαιρετίσει ήδη οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.