Περισσότεροι από 230.000 Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους συρρέοντας όπως- όπως σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από την αιματοχυσία που προκαλούν οι συνεχείς συγκρούσεις. Η Ιορδανία που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο ίσως κύμα προσφύγων μετρά ήδη στο έδαφος της 230.000 πρόσφυγες. Εξ αυτών 100.000 έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιορδανίας.

"Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία έχει φτάσει τους 230.000 ανθρώπους, 100.000 από αυτούς έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες", δήλωσε ο Άνμαρ αλ Χαμούντ, υπεύθυνος στην κυβέρνηση της Ιορδανίας για το θέμα των Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

42.400 άνθρωποι έχουν στοιβαχτεί σε ένα μόνο στρατόπεδο, στο Ζαατάρι, στο βόρειο τμήμα της χώρας. "Η ιορδανική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να εγγραφούν στους καταλόγους της Ύπατης Αρμοστείας για να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και τροφή και για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο", υπογράμμισε ο Χαμούντ. Αυτό θα επιτρέψει επίσης να "μειωθεί το βάρος που πέφτει στην Ιορδανία", τόνισε.

Αναφερόμενος "στην καθημερινή εισροή των προσφύγων", κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να βοηθήσουν το Αμάν "για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν κάποιες πόλεις της Ιορδανίας".

Χιλιάδες Σύροι διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα προς την Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ για να γλιτώσουν από τη βία που έχει στοιχίσει ήδη πάνω από 37.000 ζωές, σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ.