Ιράκ: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση σιιτών σε σουνιτικό τέμενος

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Ιράκ και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν μέλη μιας σιιτικής παραστρατιωτικής ομάδας άνοιξαν πυρ μέσα σε ένα σουνιτικό τέμενος κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα. 

Όπως δήλωσε πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 30 πτώματα διακομίστηκαν σε ένα νοσοκομείο στην πόλη Μπακούμπα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση αυτή είναι ακόμη υψηλότερος, αλλά δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί η πληροφορία αυτή άμεσα. 

Στην επαρχία Ντιγιάλα,οι Ιρανοί σιίτες αντάρτες είναι ισχυροί και δρουν με σκληρότητα.

Οι επιθέσεις σε τζαμιά είναι ιδιαίτερα συχνή τακτική εκδίκησης και αντεπίθεσης. Για το συγκεκριμένο χτύπημα, αξιωματούχοι της αστυνομίας της Ντιγιάλα δήλωσαν στο Reuters ότι έχουν δώσει στους σιίτες αντάρτες λίστες θανάτου με ονόματα ύποπτων μελών του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να τους βρουν και να τους σκοτώνουν.

Τον Ιούλιο, οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις εκτέλεσαν 15 σουνίτες μουσουλμάνους και στη συνέχεια τους κρέμασαν από τις κολώνες του ηλεκτρικού, σε κεντρική πλατεία στη Μπακούμπα.  

 

Η σημερινή σφαγή χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος ανήκει στην πλειονότητα των σιιτών και επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη από τους σουνίτες και τους Κούρδους για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, η δράση των οποίων απειλεί να διαλύσει το Ιράκ.