Τουρκία: Νέες αθρόες προφυλακίσεις αστυνομικών για τις υποκλοπές

Δεκάδες ακόμη αξιωματικοί της αστυνομίας τέθηκαν την Τρίτη 19 Αυγούστου υπό κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας για κατασκοπεία και την παράνομη υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του στενού περιβάλλοντός του, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 20 αξιωματικοί της αστυνομίας προφυλακίστηκαν σε 13 επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Τον περασμένο μήνα, περί τους 50 αξιωματικοί της αστυνομίας τέθηκαν υπό κράτηση με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών στο πλαίσιο ενός "παράλληλου κράτους", όπως το αποκαλεί ο Ερντογάν, το οποίο φέρεται ότι συνωμοτούσε για την ανατροπή του.

Οι τελευταίες συλλήψεις πραγματοποιούνται μετά τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 10 Αυγούστου. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα εντείνει μόλις αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τη μάχη που δίνει κατά του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ότι σχεδίασε το "παράλληλο κράτος".

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ότι χρησιμοποιεί το δίκτυο των οπαδών του, οι οποίοι έχουν επιρροή στην Αστυνομία, τη δικαστική εξουσία και άλλους θεσμούς, για να τον ανατρέψει. Ο Γκιουλέν αρνείται κάθε συνωμοσία κατά του κράτους.