Έκρηξη με νεκρούς στη Γάζα – Λήγει η εκεχειρία με το Ισραήλ

Ένας Ιταλός δημοσιογράφος και έξι ακόμα άτομα σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης ισραηλινού πυραύλου.

Ο Σιμόνε Καμίλι σκοτώθηκε, όπως και ένας Παλαιστίνιος μεταφραστής και δημοσιογράφος, ο Άλι Σέχντα Αμπού Άφας, καθώς και τρία στελέχη της ομάδας των πυροτεχνουργών της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας, όταν εξερράγη ένας πύραυλος την ώρα που γινόταν προσπάθεια να εξουδετερωθεί. Η έκρηξη σημειώθηκε στη Μπέιτ Λαχίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. 

Στο μεταξύ, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους στο Κάιρο επαναλήφθηκαν ώρες πριν εκπνεύσει η τριήμερη εκεχειρία, αλλά χωρίς να αναφερθεί καμιά πρόοδος.

Η Χαμάς επιμένει στο αίτημα της να αρθεί ο αποκλεισμός των συνόρων της Γάζας και να αποσυρθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα τα ισραηλινά στρατεύματα ενώ το Τέλ Αβίβ εμμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς.

 "Δε θα ήταν δυνατόν να υπάρξει πρόοδος σε ικανοποιητική διευθέτηση, ούτε όσον αφορά στην ασφάλεια ούτε στη διπλωματία", είπε ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση.

Από την άλλη πλευρά, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση δεν αδημονεί να ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις, αλλά "αν μας σπρώξουν στον τοίχο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή".

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από την 8η Ιουλίου, όταν άρχιζε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» του Ισραήλ, ανέρχεται σε 1.951, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων. Άλλοι 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες κτίρια και κατοικίες έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή.

Στην ισραηλινή πλευρά, 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.