Μια παρτίδα σκάκι με άκαρπες συνομιλίες στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα να αποσύρει μέρος των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει άλλες στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του στρατού, θυμίζοντας έτσι παρτίδα σκάκι, όπου ο παίκτης κινεί τα πιόνια του πάνω στη δίχρωμη επιφάνεια της σκακιέρας. 

"Αποσύρουμε συγκεκριμένες δυνάμεις, μετακινούμε στο εσωτερικό (του θύλακα) άλλες, αυτή η αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε ο Πίτερ Λέρνερ επιβεβαιώνοντας έτσι για πρώτη φορά επισήμως την μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων.

Στο Κάιρο μέλη της Χαμάς

Έξι μέλη της Χαμάς έφτασαν σήμερα στο Κάιρο, όπου βρίσκονται ήδη από χθες άλλα μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αν και το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία.

Η Αίγυπτος, η οποία έχει μεσολαβήσει και σε προηγούμενες συρράξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς η οποία κυβερνά τη Γάζα, είχε καλέσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κάιρο προκειμένου να διαπραγματευτούν για μια βιώσιμη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου συνεχίζονται για 27η ημέρα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού.

Παρά την κατάρρευση την Παρασκευή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, το Κάιρο διατήρησε την πρόσκλησή του και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε διαβεβαιώσει ότι μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της οργάνωσής του Φάταχ, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, θα μεταβεί στην Αίγυπτο «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Έξι μέλη της Χαμάς υπό τον Έζατ αλ Ρισκ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο της οργάνωσης, έφτασαν σήμερα στο Κάιρο από τη Ντόχα, σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου.

Πέντε ακόμη μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, μεταξύ αυτών ο Μάτζεντ Φάραζ επικεφαλής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, είχαν φτάσει στο Κάιρο χθες Σάββατο το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι του Ισλαμικού Τζιχάντ αναμένονται στο Κάιρο, όπως και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Φρανκ Λέβενσταϊν και ο μεσολαβητής του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα και έχονυ στόχο να βρεθεί μια λύση για να τερματιστεί η σύρραξη που έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε περισσότερους από 1.700 Παλαιστίνιους.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα συνομιλήσει με τους αιγύπτιους μεσολαβητές κυρίως για τους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας, δηλαδή την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που διαρκεί από το 2006, και την απελευθέρωση κάποιων παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες ότι δεν θα στείλει προς το παρόν αντιπροσωπεία στο Κάιρο. «Η επίτευξη μιας διευθέτησης δεν ενδιαφέρει η Χαμάς, η οποία το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ισραήλ, σύμφωνα με το στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Ο Αίγυπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εκτίμησε από την πλευρά του ότι η αιγυπτιακή πρόταση για μια εκεχειρία στη Γάζα αποτελεί μια «πραγματική ευκαιρία» για τον τερματισμό της σύρραξης.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας, προβλέπει μια εκεχειρία και την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ τότε την είχε δεχθεί, όχι όμως η Χαμάς.