Ισραήλ: Δεν ξέρουμε, μπορεί να βομβάρδισε η Χαμάς το σχολείο…

Ο ισραηλινός στρατός δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες που σκοτώθηκαν χθες σε σχολείο του ΟΗΕ να επλήγησαν από πυρά της Χαμάς, και όχι ισραηλινά, αν και ήδη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χθες την "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις".

"Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας, όπου 3.300 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο", δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA, Πιέρ Κρέχενμπουλ.

"Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές τι συνέβη", δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο στρατηγός Μότι Άλμοζ, εκπρόσωπος του στρατού. "Δεν ξέρουμε αν ισραηλινοί στρατιώτες ή τρομοκράτες της Χαμάς έπληξαν το σχολείο", υποστήριξε.

"Είναι αδικαιολόγητο, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν, όπως πρέπει να αποδοθεί και η δικαιοσύνη", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αναφερόμενος στο βομβαρδισμό του σχολείου, ενώ η UNRWA κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ καλώντας το να λογοδοτήσει.

"Υπήρχαν μόνο παιδιά, μόνο νέοι εδώ. Γιατί το κάνουν αυτό; Πού μπορεί να πάει ο πληθυσμός;" δήλωσε με αγανάκτηση ο πρόσφυγας Χισάμ αλ-Μασρ. "Παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που κοιμόντουσαν δίπλα στους γονείς τους στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας", διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής της UNRWA, τονίζοντας ότι ο στρατός είχε λάβει όλες τις πληροφορίες για το σχολείο.

Νωρίτερα σήμερα, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, από θραύσματα κατά τον βομβαρδισμό τεμένους, πολύ κοντά στο σχολείο. Τα θύματα βρίσκονταν μέσα σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Τα 83 σχολεία του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται για την υποδοχή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Για το 1,8 εκατομμύριο των κατοίκων της, παγιδευμένων στον μικρό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006 και με τα αιγυπτιακά σύνορα κλειστά από το 2012, δεν υπάρχει πουθενά καταφύγιο.