Ν. Κορέα – ναυάγιο: Άρχισαν να καταθέτουν οι μαθητές που σώθηκαν

Οι νοτιοκορεάτες μαθητές που επέζησαν του ναυαγίου του οχηματαγωγού Sewol τον Απρίλιο, μια τραγωδία με περισσότερους από 300 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους έφηβοι, που συγκλόνισε τη χώρα, άρχισαν σήμερα να καταθέτουν, μέσω βίντεο, κατά τη δίκη του καπετάνιου και του πληρώματος.

Οι έφηβοι έφθασαν με ένα κόκκινο μικρό λεωφορείο στο δικαστήριο της πόλης Ανσάν, νοτίως της Σεούλ, όπου βρίσκεται το σχολείο όπου φοιτούσαν οι μαθητές που είχαν αναχωρήσει με το πλοίο Sewol για τη σχολική τους εκδρομή.

Η αστυνομία εμπόδισε τον κόσμο να πλησιάσει το κτίριο και οι μαθητές συνοδεύονταν μέχρι το εσωτερικό του δικαστηρίου. Για προληπτικούς λόγους, το δικαστήριο δέχτηκε οι έφηβοι να μην καταθέσουν ενώπιον των δικαστών αλλά σε άλλη αίθουσα του δικαστηρίου, έχοντας ένα γονέα δίπλα τους.

Οι καταθέσεις τους μεταδίδονται μέσω βίντεο, ανώνυμα και χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα των μαθητών - τα βλέπουν μόνο οι δικαστές και οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. 

"Περιμέναμε στην καμπίνα μας και, όταν το νερό άρχισε να ανεβαίνει,, η υπεύθυνη της τάξης μας είπε να βάλει ο καθένας το σωσίβιο του ... η πόρτα ήταν πάνω από τα κεφάλια μας, και έτσι μας είπε θα επιπλεύσουμε μέχρι εκεί και να περάσουμε από την πόρτα. Άλλα παιδιά που βγήκαν μπροστά μας, μας τράβηξαν έξω" κατέθεσε ένας από τους εφήβους .   

Την ώρα του ναυαγίου, το πλήρωμα ζητούσε από τους επιβάτες να μην μετακινηθούν, να μείνουν στη θέση τους και στην καμπίνα τους, επί σχεδόν 40 λεπτά. Όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει, ήταν ήδη πολύ αργά: οι επιβάτες δεν κατάφεραν να βγουν από τους πλημμυρισμένους διαδρόμους και βρέθηκαν παγιδευμένοι. Επίσης, πολλά μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο και πνίγηκαν.

Ο καπετάνιος του Sewol Λι Τζουν-Σέοκ και τρία υψηλόβαθμα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για "διακεκριμένη ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή" και κινδυνεύουν με την ποινή του θανάτου. Τα άλλα ένδεκα μέλη του πληρώματος δικάζονται με μικρότερης βαρύτητας κατηγορίες.

Το πλήρωμα κατηγορείται για παραβιάσεις του ναυτικού δικαίου, καθώς εγκατέλειψε το πλοίο ενώ εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκοταν ακόμη σε αυτό. Κατηγορείται επίσης ότι ανακοίνωνε την εντολή για μη μετακίνηση των επιβατών αντί να προετοιμάσει την εκκένωση του πλοίου.

 Ο ιδιοκτήτης του πλοίου εξαφανίστηκε αμέσως μετά την τραγωδία και καταζητούνταν. Η σορος του βρέθηκε σε προχωρημένο σημείο αποσύνθεσης πριν από μερικές ημέρες, σε μια αγροτική περιοχή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.