Πρωτοβουλία Τζον Κέρι για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φαίνεται ότι αναπτύσσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο.
Ο Τζον Κέρι, συν τοις άλλοις, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, τα βασικά θύματα της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς.

Ο Κέρι σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή και αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ.

Ενας ισραηλινός στρατιώτης αγνοείται στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρείται πιθανόν ότι είναι νεκρός, μετέδωσαν τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης την Τρίτη 22 Ιουλίου, δύο ημέρες αφού η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε στρατιώτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι ο άνδρας σκοτώθηκε μαζί με άλλους έξι στρατιώτες κατά την επίθεση εναντίον ισραηλινού τεθωρακισμένου άρματος την Κυριακή. Ωστόσο, ο στρατός έχει αναγνωρίσει έξι πτώματα.