Μαζική φυγή Παλαιστινίων – Εκατόμβη θυμάτων

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν από νωρίς το πρωί τη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους που είδαν πολλά θύματα να κείτονται στους δρόμους, έπειτα από σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.

Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να πλησιάσουν στην περιοχή, η οποία είναι κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, λόγω των αλλεπάλληλων αεροπορικών επιδρομών. Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή αυτή.

Νωρίτερα σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών του σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με τους οποίους αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής.

Οι στρατιώτες Μπαρ Ραχάβ, 21 ετών και Μπνάγια Ρούμπελ, 20 ετών, σκοτώθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο ο πρώτος και σε ανταλλαγή πυρών με ελαφρά όπλα ο δεύτερος, ενώ το Ισραήλ κλιμακώνει τη χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στους 342 ανέρχονται πλέον οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα από την αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων πριν από 12 ημέρες, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ έχει χάσει δύο στρατιώτες του και δύο άμαχους. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 2.390, ενώ μόνο χθες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές 46 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή για να εκφράσει την «αλληλεγγύη του» και να βοηθήσει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους, που έχουν εμπλακεί εδώ και 12 ημέρες σε μία αιματηρή σύγκρουση, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι- μουν προτίθεται να ενεργήσει «σε διαβούλευση με τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, για να σταματήσει η βία και να βρεθεί μια λύση» στη σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σε μια «προσπάθεια να προωθήσει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβεί στην Ντόχα του Κατάρ, το Κουβέιτ, το Κάιρο της Αιγύπτου την Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και το Αμάν της Ιορδανίας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μία από τις πιο αιματηρές ημέρες από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, με το θάνατο 47 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζα αλλά και δύο ισραηλινών στρατιωτών. Η επιστροφή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.