Με πιο σφοδρές επιθέσεις απειλεί τη Γάζα το Ισραήλ

Το Ισραήλ άρχισε εκ νέου νωρίς το πρωί της Δευτέρας τις αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο στρατός εντείνει τις προετοιμασίες για μεγάλη χερσαία επιχείρηση.  

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τους βομβαρδισμούς της τελευταίας εβδομάδας κοντεύουν τους διακόσιους- στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες, απαραίτητες "παράπλευρες απώλειες" για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, όπως τις χαρακτήρισε εμμέσως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.  

Στη Λωρίδα της Γάζας 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης των Παλαιστινίων, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό των νεκρών στους 184, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το Νοέμβριο του 2012.

Οι τελευταίες επιδρομές είχαν ως στόχο περιοχές στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, βάσεις των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Σε αυτές σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός 4χρονου παιδιού, στη Ράφα και δύο άλλων στη Χαν Γιούνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.

Η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τη νύχτα της Κυριακής "40 συνολικά θέσεις τρομοκρατών". Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο στρατός εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-αέρος Patriot και κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χαμάς, το οποίο μετέφερε πιθανόν εκρηκτικά.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα χτυπήσει "τη Χαμάς με όλο και μεγαλύτερη σφοδρότητα" κατηγορώντας το ισλαμιστικό κίνημα ότι χρησιμοποιεί "τον πληθυσμό για ανθρώπινη ασπίδα".

Μετά τη χερσαία εισβολή μικρής κλίμακας με καταδρομική επιχείρηση στην παραλία της Γάζας που επιχείρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον βόρειο τομέα και κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Αίγυπτο ή καταφύγια του ΟΗΕ. 

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός από Αραβικό Σύνδεσμο και ΕΕ   

Αν και η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός δεν έχει εισακουστεί, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και έθεσε ως στόχο να καθοριστεί μια "κοινή αραβική θέση" για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα και για την προστασία των Παλαιστινίων".  

Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την περασμένη Πέμπτη τη χορήγηση βοήθειας ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι έχει επαφές με τις εμπλεκόμενες "πλευρές στην περιοχή" για να ασκήσει πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. "Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν τις ανθρώπινες απώλειες και να επανέλθουν στην ηρεμία. Είμαστε σε επαφή με τις πλευρές στην περιοχή με στόχο την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας", δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Νεκρός Παλαιστίνιος και στη Δυτική όχθη

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε συγκρούσεις με το στρατό που ξέσπασαν το πρωί νοτίως της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων, μεταξύ τους το θύμα, που πετούσαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ εναντίον ισραηλινών οχημάτων. Ωστόσο ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 23 Παλαιστίνιους τη νύχτα στη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας εντοπισμού των υπευθύνων της απαγωγής και δολοφονίας των τριών ισραηλινών εφήβων τον περασμένο μήνα.