Επικρίσεις στο Νετανιάχου για τη στήριξη στο Ρόμνεϊ

Πυρ ομαδόν δέχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τη σαφή προτίμηση που έδειξε υπέρ του χαμένου των αμερικανικών εκλογών, Μιτ Ρόμνεϊ.

Ο προκάτοχός του, Εχούντ Ολμέρτ, φέρεται να δήλωσε χθες από τη Νέα Υόρκη πως “μετά τα όσα έπραξε ο Νετανιάχου τους περασμένους μήνες, το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν ο πρωθυπουργός μας έχει κάποιον φίλο στο Λευκό Οίκο, ή όχι”.

Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον ίδιο τον Νετανιάχου ο οποίος δήλωσε: “Υπάρχουν κάποιοι μεταξύ ημών που προσπαθούν να προκαλέσουν αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να τη γλιτώσουν. Η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ είναι ακλόνητη”.

"Φαίνεται πως αυτή δεν είναι μία τόσο καλή ημέρα για τον Νετανιάχου" είχε σχολιάσει στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός βουλευτής Ελί Γισάι μετά την ανακοίνωση της νίκης Ομπάμα.

Η θερμή υποδοχή που είχε επιφυλάξει ο Νετανιάχου στον Ρόμνεϊ κατά την επίσκεψη του προεδρικού υποψηφίου τον Ιούνιο είχε πυροδοτήσει πολλές επικρίσεις, που του προσήπταν ότι παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές, δείχνοντας σαφώς ποιόν θα προτιμούσε να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Στις νέες σημερινές δηλώσεις του, όπως έκανε και σε πολλές άλλες περιστάσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις αμερικανικές εκλογές, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Ομπάμα προκειμένου να προωθήσει τα ισραηλινά συμφέροντα.

Προς βοήθεια του Νετανιάχου προσέτρεξε ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς, ένας από τους κύριους πολιτικούς υποστηρικτές του πρωθυπουργού, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει στην ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία πως οι κατηγορίες του Ολμέρτ είναι “παράλογες”.

Την ίδια ώρα, μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, πιστεύουν πως ο Ομπάμα θα ανταποδώσει στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του.