Μετά την Οκινάουα, ο Νεογκούρι απειλεί το Τόκιο

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, περισσότερα από 500.000 άτομα κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ιαπωνία, καθώς ο ισχυρός τυφώνας Νεογκούρι έπληξε με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους το νησιωτικό σύμπλεγμα της Οκινάουα και - αργότερα αυτή την εβδομάδα- αναμένεται να φτάσει στο Τόκιο.

Από το πέρασμα του τυφώνα στην Οκινάουα, τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον τρία άτομα, ενώ αγνοείται ένας 62χρονος ψαράς. Περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, προκλήθηκε χάος στις αερομεταφορές καθώς εκατοντάδες αεροπλάνα έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος και ένα διυλιστήριο πετρελαίου έκλεισε. Το ίδιο έχει συμβεί για προληπτικούς λόγους και στα πυρηνικά εργοστάσια, που βρίσκονται σε περιοχές, από τις οποίες ενδέχεται να περάσει ο τυφώνας.

Οι αρχές της Ιαπωνίας συνέστησαν στους κατοίκους των νησιών στα νότια να βρίσκονται στη μέγιστη εγρήγορση, καθώς πλησιάζει στην περιοχή τους ο ισχυρός τυφώνας.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού, ο Νεογκούρι αναμένεται να διασχίσει σχεδόν όλη την Ιαπωνία από το νότο προς το βορρά και από δυτικά προς ανατολικά.

Ο τυφώνας αναμένεται να κερδίσει σε ισχύ πριν προσεγγίσει τις παράκτιες περιοχές όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, εκδίδοντας προειδοποίηση για τη σφοδρή καταιγίδα που έρχεται προς το νησί Μιγιάκο στα νότια της Οκινάουα καθώς και στα γειτονικά νησάκια.

Ο Νεογκούρι που είναι ο όγδοος τυφώνας της σεζόν ήταν σε απόσταση 90 χιλιομέτρων ανατολικά του νησιού Μιγιάκο νωρίς το πρωί της Τρίτης κινούμενος βόρεια με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα. Ο τυφώνας είχε μέγιστη ισχύ συνεχών ανέμων 180 χιλιόμετρα ανά ώρα και ριπές που φτάνουν τα 252 χιλιόμετρα ανά ώρα σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας που αναμένει κύματα ύψους ως και 14 μέτρα.