Εκλογές Αφγανιστάν: Αυτοανακηρύχθηκε νικητής ο… δεύτερος

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, δήλωσε σήμερα ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του ότι είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, παρά τα αποτελέσματα που τον φέρνουν στην δεύτερη θέση, μετά τον κυριότερο αντίπαλό του Άσραφ Γάνι.

"Είμαστε αναμφισβήτητα οι νικητές αυτού του κύκλου των εκλογών", δήλωσε ο Αμπτουλάχ στο συγκεντρωμένο πλήθος στην κεντρική Καμπούλ, καταγγέλλοντας παράλληλα εκτεταμένη νοθεία στις αιματηρές εκλογές της 14ης Ιουνίου.

Ο Αμπντουλάχ κατηγορεί τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος αποσύρεται ύστερα από 12 χρόνια στην εξουσία, ότι συνέβαλε στην εκλογική νοθεία προκειμένου να ευνοηθεί ο Γάνι, κάνοντας λόγο για "πραξικόπημα" κατά του λαού.

Ο Αμπντουλάχ διαθέτει τη στήριξη της μειονότητα των Τατζίκων που κατοικεί στο βόρειο Αφγανιστάν, ενώ ο Γάνι υποστηρίζεται κυρίως από τις φυλές των Παστούν στα νότια και ανατολικά της χώρας.

Ανησυχούν για την ασφάλεια οι ΗΠΑ - Επίθεση των Ταλιμπάν σε βάση του ΝΑΤΟ

Παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι μία ρήξη στις σχέσεις Αμπντουλάχ-Γάνι θα βύθιζε το Αφγανιστάν στο χάος, μία χώρα που ήδη δοκιμάζεται από εθνοτικές διαμάχες.

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας παράνομης κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν, απειλώντας με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα καθώς και της βοήθειας που της παρέχεται στον τομέα της ασφάλειας. 

"Ενημερώθηκα με τη μεγαλύτερη ανησυχία για πληροφορίες που κάνουν λόγο για διαμαρτυρίες στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ περιμένουν από τους αφγανικούς εκλογικούς θεσμούς να πραγματοποιήσουν έναν πλήρη και σε βάθος έλεγχο όλων των αληθοφανών κατηγοριών για παρατυπίες", δήλωσε ο Κέρι και κάλεσε επίσης "όλους τους Αφγανούς ηγέτες να διατηρήσουν την ηρεμία ώστε να διαφυλάξουν τις προόδους της τελευταίας δεκαετίας καθώς και την εμπιστοσύνη του αφγανικού λαού". 

Την ίδια ώρα, 16 άνθρωποι, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν στην ανατολική επαρχία Παρουάν, βορειοδυτικά της Καμπούλ.

H ISAF που έκανε λόγο για επίθεση "εχθρικών δυνάμεων", δεν δημοσιοποίησε την εθνικότητα των στρατιωτών.

Η επίθεση εναντίον της ISAF σημειώθηκε ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αυξάνουν τις επιθέσεις τους -ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν πολλές επιθέσεις στην Καμπούλ- και η Διεθνής Δύναμη Αρωγής ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα στο τέλος του έτους, ύστερα από 12 χρόνια πολέμου κατά των ανταρτών.