Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Επτά μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Όπως ανακοίνωσε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ο θάνατος των μαχητών είναι το μεγαλύτερο ενιαίο φονικό χτύπημα κατά της οργάνωσης από το 2012 και την πολεμική αντιπαράθεση των οκτώ ημερών με το Ισραήλ

Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι "είναι απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ". Οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν ένα κύμα εκτόξευσης περίπου 20 ρουκετών κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζα, όπου η Χαμάς είναι η κυρίαρχη δύναμη. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τις 150, από τα μέσα Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου δεσμεύθηκε "να κάνει ότι είναι απαραίτητο" για να αποκατασταθεί η ηρεμία στις νότιες ισραηλινές κοινότητες και δήλωσε αντίθετος σε κάθε βιασύνη για αντιπαράθεση με την Χαμάς. Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η Χαμάς έχει οπλοστάσιο που περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που μπορούν να φτάσουν στη καρδιά του Ισραήλ έως και την επιχειρηματική πρωτεύουσα Τελ Αβίβ. 

Αφορμή για το νέο κύμα βίας στάθηκε η δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου, ο οποίος σύμφωνα με τη νεκροψία κάηκε ζωντανός. Ο 16χρονος Μοχάμαντ Άμπου Χουντέιρ απήχθη και δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ σε μία πράξη αντεκδίκησης μετά τους φόνους των τριών ισραηλινών νέων στη Δυτική Όχθη, πριν από σχεδόν ένα μήνα. 

Ο νεαρός Χουντέιρ είχε απαχθεί τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη από τη συνοικία Σουαφάτ στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το απανθρακωμένο πτώμα του βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα κοντά σ' ένα δάσος, στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν έξι υπόπτους για το φόνο του έφηβου Παλαιστίνιου, οι οποίοι - σύμφωνα με επίσημη πηγή του Τελ Αβίβ - είναι "εβραίοι εξτρεμιστές".

"Σας υπόσχομαι ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε αυτούς που διέπραξαν αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι υπεύθυνοι θα καταδικαστούν. Δεν υπάρχει θέση για τέτοιους δολοφόνους στην ισραηλινή κοινωνία" δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.