Το φιάσκο σχηματισμού κυβέρνησης στο Ιράκ και οι αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα καλεί την πολιτική ηγεσία του Ιράκ να συμφωνήσει "το συντομότερο δυνατόν" στον σχηματισμό κυβέρνησης, έπειτα από την χθεσινή έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου, η οποία κατέληξε σε φιάσκο.

Η σύγκληση σε σώμα του νέου κοινοβουλίου, που προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, έγινε πάντως "εντός του πλαισίου που ορίζεται από το σύνταγμα", αλλά απέτυχε να καταλήξει στην έναρξη της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης, όπως επίσης "ορίζεται από το σύνταγμα", αφού οι βουλευτές αποκάλυψαν τις διαφωνίες που τους χωρίζουν και την ανικανότητά τους να ανταποκριθούν στις περιστάσεις, την ώρα που η γενική επίθεση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε έχει βυθίσει τη χώρα στο χάος.

Ταυτόχρονα, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, που ασχολούνται με την οργάνωση αντεπίθεσης για την ανακατάληψη του Τικρίτ, χωρίς αποτελέσματα, προς το παρόν, δέχθηκαν βοήθεια από τη Ρωσία, μέ δέκα αεροσκάφη Sukhoi, και στρατηγική υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Η πρώτη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου που προήλθε από τις εκλογές της 30ής Απριλίου διεξήχθη σε απόλυτο χάος, με τους βουλευτές να διαπληκτίζονται, να αποχωρούν από την αίθουσα και να καταγγέλλουν την πολιτική του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος φιλοδοξεί, αν και με συνεχώς μειούμενες πιθανότητες, να εξασφαλίσει τρίτη θητεία.

Η συνεδρίαση έληξε, χωρίς το σώμα να κατορθώσει να ολοκληρώσει το πρώτο "κατά το σύνταγμα" βήμα, που είναι η εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου. Και η επόμενη συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 8 Ιουλίου.

Ο χρόνος μετρά εις βάρος του Ιράκ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν για μία ακόμη φορά τα μέλη της ιρακινής πολιτικής ηγεσίας να σχηματίσουν "κατεπειγόντως όπως επιτάσσει η παρούσα κατάσταση", μία νέα κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος μετρά εις βάρος τους".

"Η τύχη του Ιράκ διακυβεύεται σήμερα. Οι ηγέτες του Ιράκ έχουν να κάνουν μία θεμελιώδη επιλογή για το μέλλον της χώρας του. Θα συνενωθούν ; Θα σχηματίσουν κυβέρνηση; Θα δεσμευθούν ότι θα πολεμήσουν ενωμένοι κατά της απειλής των δυνάμεων του ΙΚΙΛ;", δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ κατήγγειλε τη στάση των ιρακινών βουλευτών, λέγοντας ότι "οι πολιτικοί στο Ιράκ πρέπει να κατανοήσουν ότι η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε φυσιολογική κατάσταση".

"Οποιαδήποτε καθυστέρηση εις βάρος των χρονικών περιορισμών που θέτει το σύνταγμα θα γίνει εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας", πρόσθεσε.

Μετά τον πρόεδρο του σώματος, οι ιρακινοί βουλευτές θα εκλέξουν, κατά το σύνταγμα, τον πρόεδρο της ιρακινής Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο του μεγαλύτερου κόμματος της ιρακινής βουλής.

Το πολιτικό μπλοκ του απερχόμενου πρωθυπουργού, του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, στην εξουσία από το 2006, αναδείχθηκε και πάλι πρώτη δύναμη στις εκλογές. Ομως , σύμφωνα με πληροφορίες δυτικού διπλωμάτη στη Βαγδάτη, ακόμη και στο ίδιο του το στρατόπεδο κερδίζει έδαφος η προοπτική της αντικατάστασής του. Κατηγορείται για υπερσυγκέντρωση των εξουσιών και την περιθωριοποίηση των σουνιτών, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Τού επιρρίπτεται επίσης η ευθύνη για την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του ιρακινού στρατού κατά την πρώτη φάση της προέλασης των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, που συνεπικουρείται από σουνιτικές ιρακινές φυλές, αλλά και στρατιώτες και πρώην αξιωματούχους του μπααθικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

Η προέλαση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, η κατάληψη εδαφών στο βόρειο και το δυτικό Ιράκ, η ανακοίνωση της "ίδρυσης χαλιφάτου" στα κατακτημένα ιρακινά και συριακά εδάφη απειλούν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και έχουν ενισχύσει τις επιδιώξεις των Κούρδων του Ιράκ για ανεξαρτησία. Χθες, ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι προτίθεται να οργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα εντός των προσεχών μηνών.