Μπόκο Χαράμ: Συνέλαβαν επιχειρηματία για την απαγωγή 200 κοριτσιών

Τα νιγηριανά στρατεύματα συνέλαβαν έναν επιχειρηματία ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ηγείται μία υπηρεσίας πληροφοριών της Μπόκο Χαράμ, η οποία συνέβαλε στον σχεδιασμό της απαγωγής των τουλάχιστον 200 μαθητριών στα βορειοανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Ο συλληφθείς έχει βοηθήσει την ισλαμιστική οργάνωση στον σχεδιασμό πολλών επιθέσεων, περιλαμβανομένης της δολοφονίας του εμίρη της Γκουόζα, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Δύο γυναίκες συνελήφθησαν επίσης στο πλαίσιο της έρευνας.

Μέχρι στιγμής η εντατική στρατιωτική επιχείρηση κατά της οργάνωσης έχει αποτύχει να αποδυναμώσει τους αντάρτες, οι οποίοι επιδιώκουν την ίδρυση ισλαμικού κράτους στην κυρίως μουσουλμανική βόρεια Νιγηρία και από τη δράση των οποίων έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τους το 2009.

Η απαγωγή 276 μαθητριών στα μέσα Απριλίου--εκ των οποίων 219 παραμένουν σε αιχμαλωσία--αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από επιθέσεις της οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, υποστράτηγος Κρις Ολουκολάντε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο συλληφθείς χρησιμοποίησε "ως κάλυψη, ενώ παρέμενε ενεργός τρομοκράτης" το ότι ανήκε σε φιλοκυβερνητική ομάδα προστασίας.

Ο Ολουκολάντε είπε ότι ο συλληφθείς συντόνισε πολλές φονικές επιθέσεις στο Μαϊντουγκούρι από το 2011.

Η βία μαίνεται στη χώρα-- και κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της-- με εκατοντάδες νεκρούς τους τελευταίους δύο μήνες. Επίσης πολλές βομβιστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα Αμπούζα αποδίδονται στην εξτρεμιστική οργάνωση.