Με τούρτα από φύλλα κόκας γιόρτασε γενέθλια ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Με μια τούρτα φτιαγμένη από φύλλα κόκας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν γιόρτασε τα 70α του γενέθλια μαζί με μια κοινότητα ιθαγενών.

Ο γενικός γραμματέας έφτασε στη Σάντα Κρους για τη σύνοδο της Ομάδας των 77 (G77), με το αεροσκάφος του Βολιβιανού προέδρου, αφού την προηγουμένη είχε παραστεί στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ στο Σάο Πάολο, μαζί με πολλούς άλλους επίσημους προσκεκλημένους και την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Επισκέφθηκε την ιησουίτικη Αποστολή της Άμωμης Σύλληψης, που ιδρύθηκε το 1709 και έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας και στη συνέχεια πήγε στο γειτονικό χωριό Ελ Τόρνο όπου οι κάτοικοι του πρόσφεραν μια τούρτα φτιαγμένη από φύλλα κόκας για τα γενέθλιά του ενώ μικροί μαθητές του τραγούδησαν τα "Ευτυχισμένα γενέθλια".

Η σύνοδος της Σάντα Κρους συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση της G77, της Ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών. Η G77 ιδρύθηκε το 1964 στη Γενεύη από 77 χώρες, όμως σήμερα έχει 133 μέλη και βασικός στόχος της είναι να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, κυρίως μέσω της συνεργασίας των χωρών του νοτίου ημισφαιρίου.

Στη σύνοδο αυτή θα παραστούν πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως οι πρόεδροι του Ιράν Χασάν Ροχανί, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, της Αγκόλας Ζοζέ ντος Σάντος και πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η Κίνα θα εκπροσωπηθεί από τον Τσεν Ζου, τον αντιπρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.